Al treilea val de terapii cognitiv comportamentale: ACT (Acceptance and Commitment Therapy), DBT (Dialectical Behavior Therapy), MCT (Metacognitive Therapy), MBCT (Mindfulness-Based Cognitive Therapy)
Al treilea val de terapii cognitiv comportamentale
Al treilea val de psihoterapii cognitiv comportamentale se refera la un grup de psihoterapii mai noi, care reprezinta atat o extindere cat si o deviere de la abordarile cognitiv comportamentale traditionale. Ele se concentreaza mai mult pe promovarea sanatatii si bunastarii globale decat pe reducerea simptomelor psihice si emotionale, asa cum se intampla in cazul abordarilor anterioare (valul 1 si 2). Multe din strategiile si interventiile utilizate de acest al treilea val au drept scop cresterea eficientei interventiilor cognitiv comportamentale traditionale (precum terapia de expunere / desensibilizarea sistematica si activarea comportamentala), cu scopul final de a ajuta persoanele sa traiasca si sa experientieze o viata mai satisfacatoare.
1. Primul val de terapii = Terapia comportamentala (Behavioral Therapy – BT)
2. Al doilea val de terapii = Terapia cognitiv comportamentala (Cognitive Behavioral Therapy – CBT)
3. Al treilea val de terapii = Terapia prin acceptare si angajament (Acceptance and Commitment Therapy – ACT), Terapia comportamental dialectica (Dialectical Behavior Therapy – DBT), Terapia metacognitiva (Metacognitive Therapy – MCT), Terapia cognitiva bazata pe mindfulness (Mindfulness-Based Cognitive Therapy – MBCT)
Acest al treilea val de terapii abandoneaza pana la un grad asumptiile asociate cu terapia cognitiva traditionala. Concepte precum metacognitie, acceptare, mindfulnes, valori personale si spiritualitate sunt acum incorporate frecvent in ceea ce ar putea fi considerat interventii comportamentale traditionale. Dupa cum afirma Steven Hayes in 2004, al treilea val de terapii este in mod particular sensibil la contextul si functiile fenomenelor psihologice si nu doar la forma lor, tinzand sa sublinieze strategiile de schimbare contextuala, experientiala si didactica. Aceste terapii au tendinta de a construi repertorii largi, flexibile si eficiente pentru abordarea problemelor.
ACT (Acceptance and Commitment Therapy = Terapia bazata pe acceptare si angajament) (Autor: Steven Hayes)
ACT este o abordare bazata pe dovezi empirice care utilizeaza constientizarea noncritica si activarea comportamentala ca instrumente pentru imbunatatirea abilitatii unei persoane de a suporta gandurile si starile emotionale inconfortabile. Abordarea este eficienta in tratarea anxietatii, depresiei, stresului, tulburarilor psihotice, problemelor de sanatate si adictiilor.
DBT (Dialectial Behavioral Therapy = Terapia comportamental dialectica) (Autor: Marsha Linehan)
DBT este o forma de terapie cognitiv-comportamentala eficienta in tratarea reactiilor emotionale intense si a dificultatilor relationale. Ea a fost creata initial pentru tratarea tulburarii de personalitate borderline. Ulterior, s-a dovedit insa a fi un tratament eficient pentru multe tulburari mintale. Dintre acestea amintim depresia, tulburarea bipolara, tulburarea de stres post-traumatic si dependenta de substanta.
MCT (Metacognitive Therapy = Terapia metacognitiva) (Autor: Adrian Wells)
MCT este similara in multe aspecte cu Terapia Cognitiva traditionala. Ea insa, in loc sa se concentreze pe continutul gandurilor, pune accentul pe explorarea gandurilor si credintelor persoanei referitoare la continutul gandurilor proprii (= metacognitii). De asemenea, impartaseste aspecte comune si cu alte terapii ale celui de-al treilea val, precum ACT. MCT este in mod special eficienta in tratamentul anxietatii si depresiei.
MBCT (Mindfulness Based Cognitive Therapy = Terapia cognitiva bazata pe constientizare noncritica) (Autor Zindel Segal)
MBCT e o abordare care isi propune sa asiste persoana sa invete si sa practice cai noi de a experimenta activitatea mintala, incluzand gandurile si emotiile. Prin practica meditatiei indivizii invata sa isi cultive un mod mai constient de a experimenta propriile ganduri si emotii. Astfel, pot dezvolta tipare comportamentale mai sanatoase.
Cititorii interesati pot gasi mai multe informatii (in limba engleza) pe aceasta tema pe site-ul 3rdwavetherapy .
In final, atasam un discurs TEDTalk absolut impresionant pe tema flexibilitatii psihologice, sustinut de Steven Hayes. Acesta este fondatorul ACT (Acceptance and Commitment Therapy = Terapia prin acceptare si angajament).
Videoclipul dispune de subtitrare in limba romana. (Vezi setari!)
SEPT.
2017
Despre autor:
Cabinet Individual de Psihologie Mihoc Maria Estela - Bacau. Programari online sau la numarul de telefon: 0749.982047. www.psihoterapeut-bacau.ro